Deze zes ARKit of ARCore apps vergemakkelijken het dagelijkse leven

Deze zes ARKit of ARCore apps vergemakkelijken het dagelijkse leven

We leven al even in de wereld van Augmented Reality, maar onlangs deden Apple met ARKit, en Google met ARCore een flinke duit in het zakje. Eentje wat het gebruik van onze mobiele telefoons gaat doen veranderen. Want ARKit en ARCore zijn zachts gezegd veelbelovend. Sterker nog, in het prille bestaan van ARKit en ARCore zijn er hele mooie toepassingen ontwikkeld die gaan bijdragen in allerhande werkzaamheden. We zetten de 6 handigste en meest veelbelovende applicaties op een rij.

Augmented?

Voor de mensen die inmiddels al wat achterlopen eerst een kleine resumé; met augmented reality (of AR) voeg je een virtuele laag toe aan de werkelijkheid op je smartphone of tablet of Augmented Reality Bril (zoals met de Google Glass of Microsoft Hololens). Zo kon er met het gebruik van de populaire Pokémon Go app, bijvoorbeeld ineens een zeldzame Pokémon op je oprit geposteerd staan. Dit was tot voor kort redelijk beperkt; de animaties schokte door het beeld heen, of ging het ongewild zijn eigen leven leiden. Het was leuk, maar niet meer dan dat. Dit kwam doordat de techniek achter deze augmented reality op basis van de gyroscoop in de smartphone of tablet werkt, die zeer gevoelig is voor bewegingen. Draaide je even weg met je camera, dan verdween het 3D object al snel van zijn aanvankelijke positie.

ARKit en ARCore

ARKit en ARCore werken met camera’s met dieptesensoren die een ruimte kunnen scannen en ‘mappen’. Beweeg de camera in het rond en hij maakt referentiepunten aan in de ruimte. Doordat het vlakke oppervlaktes, zoals een vloer erkent, kunnen ze 3D-modellen of animaties verankeren op of rondom deze oppervlakte. Hierdoor is het stabiel, soepel en hoeft de camera niet continu gefocust te zijn op het zojuist geplaatste object. Daarmee is het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de inmiddels verouderde techniek. ARKit is er al even wat langer dan ARCore op de markt, en heeft daarom al meerdere concrete toepassingen kunnen lanceren. Waar ARKit al beschikbaar is vanaf de Iphone SE (de voorloper van de iPhone 6), is ARCore nu nog alleen beschikbaar voor de Samsung Galaxy S8 en de Google Pixel. Voor de Android toestellen is het nog even wachten op écht functionele toepassingen, maar dat ze er gaan komen staat al vast! Hier lees je de 6 belangrijkste apps en toepassingen waarbij AR ons leven weer net een stukje eenvoudiger gaat maken.

1. Measure Kit (ARKit)

Hoe was het ook alweer? Lengte maal breedte maal twee? Maar niet elk vertrek is vierkant, dus hoe meet je de oppervlakte? Met Measure Kit beweeg je de camera een paar tellen om de ruimte te scannen, totdat je groen licht krijgt om te gaan starten met inmeten. Zet de cursor in een hoek en richt met je camera op de eerstvolgende hoek. Zo werk je de hele kamer af. Zo vertelt hij de oppervlakte van elk vertrek die je wil. De appstore heeft tal van applicaties die het inmeten van hoogte, breedte en diepte eenvoudig maakt. Measure Kit biedt voor een paar euro echter extra functies, zoals het meten van iemands lengte, de afstand van een bepaald voorwerp tot aan de telefoon/tablet. Ook hoeken kunnen eenvoudig inzichtelijk worden gemaakt, en mocht de waterpas ook niet in de buurt zitten, Measure weet het te meten. Hiermee wordt de liniaal of rolmaat al snel overbodig, maar juist leuk om er even bij te houden om te zien hoe nauwkeurig het inmeten gaat!

2. Paint Space AR (AR Kit)

The world is your canvas. Voor de creatievelingen is dit het gouden ei. Waarom altijd maar tekenen en schilderen op een vlak doek of beeldscherm? Denk in een extra dimensie, door in de hele woonkamer een schilderij te maken. Met Paint Space AR kan je naar hartelust door de kamer vliegen waarbij je iPhone of iPad de kwast is, je omgeving is het doek. Alsof je met oud en nieuw je naam probeerde te schrijven met sterretjes, kan het nu op elk moment en blijven de letters staan. Schilderen en tekenen was nog nooit zo leuk, en het mooie is dat je het nu van elke kant kunt bekijken. ARCore heeft een soortgelijke demo beschikbaar, maar is veel beknopter dan zijn tegenhanger op IOS. Een uitgebreidere Android variant zal vast niet lang op zich laten wachten.

3. Flight paths (AR Core)

Vooral optisch een mooie- en veelbelovende applicatie. Wat zijn de vliegroutes, nee beter; vliegbanen van de vluchten in jouw gebied. Flight Paths is nu nog redelijk beperkt, maar uitbreiding is inmiddels aangekondigd. Door een gedeelte van een landkaart digitaal op bijvoorbeeld je vloer of tafel te plaatsen, zie je vanaf de locatie vanaf het JFK vliegveld lijnen door de ruimte gaan. Voor de vliegtuigspotters zal deze applicatie onmisbaar gaan worden, maar ook voor de thuisblijvers een leuke manier om de vluchten te volgen. Het geeft de stromen mooi weer, maar toont bovenal de potentie van deze nieuwe wijze van dataweergave. Niet meer die saaie 2D grafieken of staafdiagrammen maar spannende, realtime gegevens die door het hele kantoor kunnen worden weergegeven. Deze wijze van het inzichtelijk maken van vaak saaie data zal door middel van steady AR-technologie rigoureus gaan veranderen.

4. SolAR (ARKit)

Hoe ziet ons zonnestelsel eruit en hoe verhoudt zich dat tot elkaar. Met de solAR applicatie laat je de planeten in je kamer zweven. De zon in het midden en alle planeten van het zonnestelsel zweven er om heen. Voor educatieve doeleinden de beste manier om grote kolossale fenomenen inzichtelijk te krijgen, en dan ook nog op een interactieve wijze. Veel scholieren op het middelbare onder moeten verplicht een iPad aanschaffen, en dankzij dergelijke applicaties gaat het leren leuker worden. Niet alleen maar in de schoolbanken, maar ook er voor, naast en door het hele klaslokaal. Voor elk vak zijn talloze toepassingen denkbaar die met AR-technologie kunnen worden verrijkt.

5. AR Runner

AR Runner is de augmented-variant van Strava. Strijd tegen andere gebruikers door bepaalde augmented routes het snelst af te leggen. Checkpoints in het parcour meten je snelheid en houden het bij via een ranglijst. Is iemand sneller dan jou op een parcour, dan krijg je daar natuurlijk een notificatie van zodat jij de sportschoenen er weer bij kunt pakken. De korte afstanden zorgen ervoor dat er even explosief bewogen moet worden. Handig als je geen zin hebt in lange duurlopen, of wanneer je tijdens je pauze even je stoom moet afblazen. AR Runner zal gaan opduiken op de sportvelden en sportverenigingen, waarbij in groepsverband de parcourtjes als oefeningen worden uitgezet. Goed om de intensiteit van een training hoog te houden.

6. American Airlines (ARKit)

Voor het eerst op een groot vliegveld in een vreemd land en je weet niet waar je moet inchecken, door de douane moet of waar je moet boarden? Met de American Airlines app is dat geen issue meer. Gebruikers zullen zorgeloos op het vliegveld rondlopen dankzij deze doordachte applicatie. Op het vliegveld vertelt de applicatie precies waar je moet inchecken, wat de actuele wachttijd is, en waar je te nemen vliegtuig staat. Wil je onderweg nog even langs een koffietentje, dan stippelt de app de route zo voor je uit. Het gemak dat de applicatie biedt geeft een goed beeld waarin de consument in de nabije toekomst gaat worden ontzorgd.

Terug naar blogs