Recreate aanwezig Bootcamp ICT

Kinderen en jongeren maken kennis met ICT

Computer Science Education Week van start in Hengelo

Jos Toebes van het ROC van Twente, Rik Schrijver en Thijs Geerdink van Nerds & Company, en Janarthanan Sundaram van D66 Enschede hebben het initiatief genomen om een programma te vormen in het mbo dat beter aansluit op het bedrijfsleven, een echte mbo+-opleiding. Om de langverwachte lancering te vieren organiseren de ICT bedrijven en het ROC van Twente een ‘application bootcamp’ van maandag 4 december tot en met vrijdag 8 december op de ROC-locatie Gieterij 200 in Hengelo. Dit evenement vindt plaats tijdens de wereldwijde Computer Science Education Week. Het evenement stimuleert kinderen en jongeren om op een leuke manier kennis te maken met programmeren en applicatie-ontwikkeling.

Verbinding onderwijs en bedrijfsleven in Twente

De kick-off van de bootcamp in de Gieterij wordt verzorgd door Patrick Welman, wethouder economie van de Gemeente Enschede. Hij heeft een stevige ambitie om de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken. Het blijft namelijk een uitdaging om onderwijsprogramma’s naadloos aan te laten sluiten op de vraag van het bedrijfsleven. Na de kick-off zullen verschillende bedrijven - Nerds & Company, Bright Access, Recreate, Ecare, TRIMM en Sigmax - een opdracht pitchen aan zestig derdejaars studenten applicatieontwikkeling. Zij schrijven zich in op een opdracht en gaan vervolgens in teams aan de slag. De deelnemende bedrijven verzorgen gedurende de hele week de begeleiding van de studententeams, samen met de docenten.

Vroeg beginnen met programmeren

“Er is wereldwijd een groot tekort aan ICT’ers, technische ontwikkelaars en programmeurs”, aldus John van der Vegt, voorzitter College van Bestuur van ROC van Twente. “Als mbo-opleider willen we ons samen met het bedrijfsleven hard maken kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de kansen, mogelijkheden en de multidisciplinaire aspecten van een beroep in deze wereld. Daarmee stimuleren we jonge mensen zich te richten op en ontwikkelen in een technische studie met uitstekende toekomstperspectieven en baangarantie.”

Kinderen, virtual reality en Lego

Daarnaast worden ook kinderen en scholieren betrokken bij het programma. Donderdagmiddag 7 december worden er 70 kinderen van basisscholen en 40 VMBO leerlingen in de Gieterij verwelkomd. Zij gaan die middag aan de slag om hun eigen game of app te creëren en maken op een interactieve, hands- on manier kennis met programmeervaardigheden. Ook worden verschillende educatieve Virtual Reality opstellingen gepresenteerd. Studenten worden daarmee in een virtuele omgeving getraind in verschillende vakgebieden: van het repareren van een verwarmingsketel tot het werken met hoogbouw.

Programma

Het evenement is voor iedereen toegankelijk. De dinsdagmiddag en donderdagmiddag zijn de leukste momenten om te komen kijken, vanaf 13.00 uur. Dinsdag programmeren studenten een Hoovercraft waarmee ze binnen een bepaalde tijd een parcours gaan afleggen. Op woensdagmiddag vindt er een Kahoot! quiz plaats waar de algemene kennis wordt getest samen met de kennis van het vakgebied, inclusief rekenen en talen. Donderdag staat het programmeren van een Lego robot op de planning. Vrijdag 8 december om 14.00 uur pitchen de studenten de uitgewerkte opdrachten aan de jury en vindt aansluitend om 16.30 uur prijsuitreiking plaats.

Over Computer Science Education Week

Computer Science Education Week is een internationale beweging die tientallen miljoenen studenten laat kennismaken met ICT en computerwetenschappen. Belangrijkste doel is kinderen te inspireren een onderzoekende houding aan te nemen en te breken met de stereotypen in dit beroepenveld.

Terug naar blogs