In Liverpool op Smart Factory Expo

In Liverpool op Smart Factory Expo

In de Liverpool Exhibition Centre stond de industrie van de toekomst in het middelpunt van belangstelling. Duizenden bezoekers reisden af naar het noordwesten van Engeland om met veel belangstelling de innovaties van onder andere Recreate en partner HSO te aanschouwen.

Hoe ziet de fabriek van de toekomst er uit? Welke technieken worden hiervoor gebruikt en welke rol speelt IoT hierin? Internet of Things was een veel geziene term op deze beursvloer, en logisch ook; want als elk onderdeel in een fabriek gekoppeld is aan het internet en de daarbij komende Big Data, worden de mogelijkheden van Remote Maintenance, Machine Learning, Object Recognition en Virtual Twins een stuk concreter. Voor vele gasten aanvankelijk nog wat vage begrippen, maar dankzij de demo’s van Recreate en HSO werd dit duidelijk.

Slimme machines

Samen met partner HSO bemande Recreate 2 stands waarbij Virtual Twins en Step by Step maintenance gedemonstreerd werden. Door van een fysieke machine een virtuele replica te maken, de ‘Virtual Twin’ genaamd, kunnen allerlei simulaties en trainingen worden losgelaten op de virtuele machine. Rampenscenario’s kunnen op deze wijze zonder grootse gevolgen omgezet worden in leermomenten en verbeterpunten. Is de virtuele machine eenmaal slimmer en sterker geworden, wordt de software en instellingen weer overgezet naar de fysieke machine. Hiermee wordt stilstand van de daadwerkelijke machine tot het minimum beperkt en worden defecten al voorafgaand het plaatsvinden al aangekondigd.

Vervliegen van specialisme

Een ander bijkomend voordeel is dat ongetraind personeel zonder risico bekend kan raken met complexe machines, doordat de engineer in wording wordt meegenomen in het hele onderhoudsproces door middel van Virtuele en Augmented toepassingen. In Liverpool konden bezoekers een zeer complexe Boiler repareren, doordat ze stap voor stap begeleid werden. Met deze zogeheten ‘Step-by-step maintenance’ werd het potentieel van Virtual en Augmented in de industrie duidelijk, voortaan kan nagenoeg iedereen de meest complexe handelingen uitvoeren met behulp van een slimme bril.

HSO en Recreate lieten de bezoekers in Liverpool ook kennismaken met Remote Maintenance, door een robotarm op afstand te besturen middels handgebaren en stemopdrachten. Doordat gasten met Microsoft Hololens naar de robot keken, kregen ze meer informatie te zien dan de omstanders. Door met stemopdrachten de robotarm objecten te laten oppakken en te verplaatsen kon de robot dus volledig bestuurd worden, zonder dat daar een toetsenbord of muis voor benodigd was.

Dankzij de grote belangstelling deze beurs zal Recreate ook volgend jaar weer deelnemen aan deze expo.

Terug naar blogs